Firmele și instituțiile publice care vor să lucreze cu interni trebuie să înregistreze înainte contractele de internship la autorități, altfel riscă amenzi de cel puțin 2.000 de lei. Înregistrarea se face într-un registru electronic, pus în funcțiune de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM).
Contractele de internship trebuie aduse în atenția autorităților, asemănător celor de muncă, dar nu folosindu-se Revisalul, ci un registru special – Registrul de evidență a contractelor de internship, pus în funcțiune de ANOFM. Astfel, pentru a înscrie un astfel contract, organizațiile-gazdă trebuie să acceseze platforma www.internship.anofm.ro.
Obligația înregistrării contractelor de internship este expres prevăzută de Legea privind internshipul nr. 176/2018 și trebuie făcută înainte de începerea internshipului în mod efectiv. Iar orice modificări la contractele de internship trebuie reflectate și în registrul electronic în cel mult trei zile de la data apariției situației ce a impus modificarea.
Mai întâi, e nevoie de înregistrarea în site, pentru a folosi ulterior registrul electronic, pe bază de parolă (accesul se face gratuit). Înregistrarea se face în mod diferit pentru firmele private, față de instituțiile publice (reamintim că legea internshipului se aplică și internshipurilor la stat).
Informațiile necesare la înregistrarea firmelor private sunt următoarele:
- codul unic de identificare;
- indexul de la Fisc al unei declarații unice D112;
- o adresă de e-mail.
După confirmarea înregistrării, trebuie introduse informațiile privind programul de internship: CUI-ul, denumirea programului, precum și codul CAEN privind domeniul în care se face internshipul.
Abia apoi se ajunge la completarea datelor privind internul și la datele contractului de internship, unde se menționează obligatoriu data de începere, data de finalizare, indemnizația și durata maximă.
În fine, în registrul electronic se mai pot face și editări pe contractele deja încheiate. Ștergerea unui contract se poate face numai dacă nu există modificări la acesta, modificări care nu pot consta decât în suspendare sau încetare, în condițiile legii internshipului.
Important! Cei care nu respectă obligația de înregistrare a contractelor în registru riscă amenzi de la 2.000 la 4.000 de lei. Ca să nu mai spunem că amenda din lege pentru lipsa contractului de internship este de la 10.000 la 20.000 de lei.