Cătălina Călinescu e expert în legislația muncii și consultant în resurse umane cu o bogată experiență profesională, care cuprinde inclusiv numeroase participări la procese de recrutare și selecție de personal. O decizie de angajare, spune Cătălina, poate fi influențată decisiv de lucruri care nu sunt legate de pregătirea teoretică a candidatului, ci țin de persoana lui. Cu o atitudine ce denotă interes pentru dezvoltarea personală, însoțită de un cumul de experiențe din care se vede preocupare față de ce ne înconjoară sau responsabilitate civică, un tânăr are toate șansele să impresioneze angajatorul pentru că arată potențial. Și mai contează, potrivit Cătălinei, experiența de lucru dobândită până la momentul interviului. Un foarte bun teoretician nu devine întotdeauna un practician real, spune ea, însă tinerii cu experiență practică asimilează mult mai ușor noțiunile teoretice de care e nevoie pentru dezvoltarea profesională.

Carte de vizită

Nume: Cătălina Călinescu
Funcție:HR & Payroll Director
Arie de practică:Consultanță HR &
legislația muncii
Companie:Mazars Consulting
Experiență:+15 ani

Dacă ar fi să te pui în pantofii unui tânăr absolvent și să aplici, acum, pentru un job la compania la care lucrezi astăzi, pe ce ai pune accent atunci când ai o discuție față în față cu cineva care e responsabil de recrutarea ta? Pe tine ce te-ar impresiona la un candidat în interviul de angajare?

Pentru mine contează foarte mult atitudinea unei persoane, mai ales în stadiul incipient al unei cariere, atunci când angajatorul este foarte interesat de potențialul pe care un tânăr îl deține, în detrimentul cunoștințelor și abilităților. Cu atitudinea potrivită, orice persoană poate fi îndrumată corect și ușor.

La un candidat mă impresionează interesul pentru propria dezvoltare profesională și implicarea lui în activități ce țin de viața civică, responsabilitatea față de tot ce ne înconjoară. Totodată, sunt de părere că persoanele care au rămas curioase și care își pun diverse întrebări au un punct în plus. Eu am în echipă astfel de oameni și pot confirma că sunt cel mai puternic atu.

Cel mai bun lucru pe care îl poate face, pentru el, un tânăr la început de drum e să rămână curios, să își dezvolte “biblioteca” internă și să se expună la medii și culturi diferite.

Dacă ai avea de ales dintre mai mulți absolvenți care aplică pentru un job, i-ai alege pe cei cu note foarte mari, pe toată perioada studiilor, fără sa fi lucrat undeva până atunci sau pe cei care au lucrat și în alte locuri, chiar dacă notele lor nu sunt extraordinare? De ce?

Dacă aș avea de ales dintre mai mulți absolvenți, aș alege persoanele care au o anumită maturitate, chiar dacă la un nivel incipient.

Care consideri că sunt minusurile cele mai importante cu care ies din facultate absolvenții de studii economice/drept din zilele noastre și ce sfaturi sau recomandări ai avea pentru depășirea lor?

Un minus îl reprezintă lipsa unei abordări sistematice a învățării; anumite cunoștințe pot rămâne la un nivel superficial, iar acea gândire profundă, care face legătura între diferite noțiuni sau concepte, nu mai apare, ceea ce duce la o lipsă a unei rezoluții viabile. Cumva acest comportament se regăsește și în viața lor profesională, ulterioară.

Cel mai bun sfat pe care îl pot oferi acestor tineri este să rămână curioși, să își dezvolte “biblioteca” internă și, nu în ultimul rând, să se expună la medii și culturi diferite.

Cătălina Călinescu despre ce ajută la dezvoltarea gândirii și a spiritului analitic

Această abordare îi va ajuta, indiferent de mediul și industria în care vor lucra, să interacționeze bine cu oameni de pretutindeni, cu background, culturi și păreri diferite, având astfel posibilitatea să iasă din spectrul unei abordări lipsită de profunzime.

Ce lucruri știi acum și crezi că te-ar fi ajutat dacă le-ai fi aflat sau ți le-ar fi spus cineva când abia intrai în această profesie?

Pot spune că am avut alături persoanele potrivite, de la care am putut învăța tainele meseriei pe care în timp am și ales să o practic. Sunt de părere că fără îndrumare, chiar dacă le-aș fi știut ar fi fost foarte greu să le înțeleg. Asta m-a ajutat foarte mult să înțeleg și cât de valoroasă este munca în echipă și câte beneficii îți poate aduce.

Îți oferă un reper, posibilitatea de a dezbate, de a confirma și de a te dezvolta profesional. Este, dacă vrei, diferența dintre o poziționare pasivă, în care aștepți să se rezolve anumite lucruri și una activă, în care dezbați, confirmi, acționezi și îți asumi responsabilitatea, inclusiv în cadrul unui grup așa cum presupune munca în echipă.

Cătălina Călinescu despre avantajele și importanța muncii în echipă

Îți poți aduce aminte despre acel moment în care erai la începuturi și ți s-a încredințat un task nou, pe care nu îl mai îndeplinisei anterior? Cum ai abordat acea situație?

Da, îmi amintesc cu bucurie momentul în care am primit task-uri noi, deoarece orice ocazie de a le îndeplini, îmi oferea posibilitatea de a învăța alte lucruri. Această atitudine m-a ajutat, în parcursul meu profesional, să mă ridic la nivelul așteptărilor tuturor celor care m-au ajutat să am încredere că pot realiza orice. 

Dacă ar fi să identifici un hobby a cărui practicare constantă ajută în activitatea de consultanță, care ar fi acela? Ce te pregătește mai bine pentru a fi consultant?

Cititul, în mod clar, deoarece îți menține mintea ageră și ocupată. Recomand cartea “The Element”, scrisă de Sir Ken Robinson, care pe mine m-a ajutat să-mi dau seama de un lucru foarte important; atunci când faci ceea ce îți place nu mai muncești, ci ai privilegiul de a face ceea ce te pasionează. De asemenea, orice activitate sportivă, pentru a-ți dezvolta forța interioară.

Dacă ar fi să definești abilitatea cea mai importantă care te-a ajutat să treci peste momentele grele din carieră, care ar fi aceea?

Reziliența. Consider că răspund eficient și echilibrat în fața factorilor stresanți și am capacitatea de a transforma un factor negativ într-o oportunitate, păstrându-mi în același timp sănătatea și energia.

Unde tragi linie, atunci când e vorba despre caracterul oamenilor cu care lucrezi?

Pentru mine, încrederea reprezintă unul dintre factorii cei mai importanți. Aș putea spune că trag linie atunci când lucrurile nu sunt luate în serios, când sunt tratate cu superficialitate și lipsă de implicare.

Parcurs & repere profesionale

  • Cătălina a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Ecologice din București. Este expert în legislaţia muncii cu certificare emisă de către Ministerul Muncii și membră a Uniunii Naționale a Experților în Legislația Muncii (UNELM). Cătălina a participat, de asemenea, la programul de formare profesională HR Business Partner din cadrul Institutului de Excelență în Furnizarea de Personal și Dezvoltare (CIPD).
  • Cătălina are o experiență profesională de peste 15 ani în domeniu, oferind în acest timp consultanță clienților din diverse industrii: bănci și piețe de capital, IT, tehnologie, farmaceutică, petrol și gaze, logistică, real estate.
  • Cătălina și-a dezvoltat competențele și expertiza în servicii de consultanță profesională referitoare în special la consultanță în resurse umane, legislația muncii, gestionarea timpului și a relațiilor cu angajații, bugetare, formare și recrutare.
  • În calitate de expert autorizat în legislația muncii, Cătălina este lector la diverse seminarii și training-uri privind legislația muncii.
0 Shares:
Te-ar mai putea interesa