Când se gândesc la fiscalitate, mulți văd aproape o știință exactă. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, e de părere Ruxandra Jianu, un profesionist în domeniul fiscalității cu 21 de ani de experiență; lucrul cu oamenii este esențial, poate descurca sau încurca lucrurile, fie că sunt clienții tăi, colegii ori autoritățile cu care trebuie să intri în contact. Un minus al tinerilor care caută o carieră în domeniu, dar neimputabil lor, este că ies slab pregătiți din facultatea cu profil economic din perspectiva pregătirii practice; cu alte cuvinte, teoria nu e suficientă, iar modul cum se aplică trebuie să-l învețe tinerii singuri, apoi. 

Carte de vizită

Nume:Ruxandra Jianu
Funcție:Partener
Arie de practică:Taxe
Companie:Biriș Goran Consulting
Experiență:21+ ani

Dacă ar fi să te pui în pantofii unui tânăr absolvent și să aplici, acum, pentru un job la compania la care lucrezi astăzi, pe ce ai pune accent atunci când ai o discuție față în față cu cineva care e responsabil de recrutarea ta? Pe tine ce te-ar impresiona la un candidat in interviul de angajare?

Oamenii răspund foarte bine la elementul uman al interacțiunilor. Deschidere, sinceritate, dorința de a învăța și de a construi ceva în viață sunt esențiale și evidente de la prima vedere. Autenticitatea contează și ea enorm.

Dacă ai avea de ales dintre mai mulți absolvenți care aplică pentru un job, ai alege pe cei cu note foarte mari, pe toata perioada studiilor, fără sa fi lucrat undeva până atunci sau pe cei care au lucrat și în alte locuri, chiar dacă notele lor nu sunt extraordinare? De ce?

Notele per se nu sunt un bun predictor al performanței profesionale. Notele doar reflectă pregătirea la un anumit moment în timp (cel al examenului, nu-i așa?). Mult mai importantă este percepția umană pe care o ai despre un candidat cu care stai de vorbă. Caut persoane pe care le simt că se pot integra în echipa noastră și că pot crește frumos împreuna cu ceilalți colegi.

Desigur, există nuanțe legate de senioritatea poziției disponibile – dacă este vorba despre juniori, prefer oameni care să se poată forma alături de noi, oameni învățabili; dacă este vorba de o poziție de senior, experiența primează asupra notelor obținute în școală.

Care consideri că sunt minusurile cele mai importante cu care ies din facultate absolvenții de studii economice din zilele noastre și ce sfaturi sau recomandări ai avea pentru depășirea lor?

Lipsa pregătirii practice pune probleme în mai toate domeniile, însă facultățile cu profil economic în mod special trebuie să își accelereze adaptarea și adecvarea la realitățile cu care proprii absolvenți se vor confrunta din punct de vedere profesional.  

Dacă este vorba despre juniori, prefer oameni care să se poată forma alături de noi, oameni învățabili; dacă este vorba de o poziție de senior, experiența primează asupra notelor obținute în școală.

Ruxandra Jianu, despre recrutare

Ce lucruri știi acum și crezi că te-ar fi ajutat dacă le-ai fi aflat sau ți le-ar fi spus cineva când abia intrai în această profesie?

Deși s-ar putea crede că fiscalitatea și finanțele sunt apropiate unei științe exacte, și în această profesie lucrul cu oamenii poate face și desface, fie ei clienți sau colegi, parteneri de afaceri, concurenți, autorități. Consultantul lucrează și depinde de o rețea de cunoștințe profesionale care îl vor ajuta să înțeleagă, să afle, să negocieze, să explice, să performeze, să funcționeze. Profesionistul în finanțe trebuie să aibă nu doar știință de carte, dar să și convingă, negocieze, afle, impacteze pe cei din jur.

Îți poți aduce aminte despre acel moment în care erai la începuturi și ți s-a încredințat un task nou, pe care nu îl mai îndepliniseși anterior? Cum ai abordat acea situație?

La început toate task-urile noi pot părea dificile. Am avut norocul ca, de la începutul carierei mele, să am parte de colegi mai experimentați de la care am primit îndrumare și sprijin. Este important în această meserie să discuți, să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău. Chiar dacă nu ești implicat într-un anumit proiect, poți oricând să «tragi cu urechea» la cele discutate de colegi, de șefi, de clienți.

Consultantul lucrează și depinde de o rețea de cunoștințe profesionale care îl vor ajuta să înțeleagă, să afle, să negocieze, să explice, să performeze, să funcționeze. Profesionistul în finanțe trebuie să aibă nu doar știință de carte, dar să și convingă, negocieze, afle, impacteze pe cei din jur.

Ruxandra Jianu, despre profilul specialistului de taxe

Dacă ar fi să identifici un hobby a cărui practicare constantă ajută în activitatea de consultanță, care ar fi acela? Ce te pregătește mai bine pentru a fi consultant? 

Cred că orice sport practicat cu regularitate te ajută să fii mai disciplinat, mai ambițios, mai eficient.

Dacă ar fi să definești abilitatea cea mai importantă care te-a ajutat să treci peste momentele grele din carieră, care ar fi aceea? 

Diplomația și anduranța. Diplomația, pentru că atunci când spui carieră înseamnă asumarea lucrului împreună cu multipli stakeholders, și anduranță, pentru că trebuie să crezi în ce faci, chiar și atunci când lucrurile merg, temporar, mai greu decât ți-ai fi dorit.

Unde tragi linie, atunci când e vorba despre caracterul oamenilor cu care lucrezi?

Pun mare preț pe autenticitate. Un om care recunoaște ce a greșit și dorește să facă parte din rezolvare este mai valoros decât unul care ascunde greșeli din convingerea că ego-ul lui profesional este mai prețios decât echipa din care face parte.


Parcurs & repere profesionale

  • Ruxandra și-a început cariera în anul 2000 în cadrul PwC din București, unde a lucrat inițial în calitate de consultant fiscal, devenind ulterior Tax Assistant Manager.
  • Înainte de a se alătura echipei Biriş Goran, Ruxandra a fost Tax Partner în cadrul TPA Horwath Quintus și Tax Manager în cadrul Philip Morris România.
  • Ruxandra este consultant fiscal înregistrat la Camera Consultanților Fiscali din România și membră ACCA.
  • Face parte și din Comitetul Director al Task Force-ului de fiscalitate din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României, reprezentând acest task force în grupul de lucru care consiliază Ministerul Finanțelor în ceea ce privește modificarea și modernizarea Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală. Ruxandra se implică în mod activ în toate discuțiile privind modificarea și modernizarea legislației fiscale din România.
  • Ruxandra este membru al Ambasadei Sustenabilității în România, fiind implicată în mod activ în proiecte CSR, cum ar fi creșterea nivelului de conștientizare în rândul societăților cu privire la beneficiile sponsorizărilor în dezvoltarea proiectelor sociale sau determinarea modificărilor în legislația fiscală cu privire la tratamentul fiscal aplicat deșeurilor alimentare.

0 Shares:
Te-ar mai putea interesa