Avocatura este cea mai frumoasă profesie juridică, e de părere Sebastian Guțiu, avocat specializat în dreptul afacerilor, însă e, totodată, complexă și grea. Tinerilor absolvenți de Drept care vor să aibă o carieră în acest domeniu, Sebastian le spune că nu se poate face performanță în avocatură cu mai puțin de 100% implicare și fără o motivație puternică. Când există, ele se transmit în interviurile de angajare și pun în evidență, separat de cunoștințele teoretice, importanța pe care o dă parcursului profesional – elementul în funcție de care Sebastian alege să aducă, sau nu, un nou coleg în echipa Schoenherr și Asociații SCA.

Carte de vizită

Nume:Sebastian Guțiu
Funcție:Managing Partener
Arie de practică:Real estate, litigii și arbitraje
Companie:Schoenherr și Asociații SCA
Experiență:22+ ani

Dacă ar fi să te pui în pantofii unui tânăr absolvent și să aplici, acum, pentru un job la compania la care lucrezi astăzi, pe ce ai pune accent atunci când ai o discuție față în față cu cineva care e responsabil de recrutarea ta? Pe tine ce te-ar impresiona la un candidat in interviul de angajare?

Mă bucur că tinerii absolvenți sunt interesați să lucreze în ”Formula 1” a avocaturii. Aspectul care m-a impresionat cel mai puternic la candidați pe parcursul ultimilor 20 de ani este motivația. Avocatura este o profesie complexă și grea, care necesită implicare 100%. Or, acest lucru nu este posibil decât cu o motivație puternică. Pe scurt: pentru mine, contează să văd la un candidat hotărârea de a face avocatură de performanță.

Dacă ai avea de ales dintre mai mulți absolvenți care aplică pentru un job, ai alege pe cei cu note foarte mari, pe toata perioada studiilor, fără sa fi lucrat undeva până atunci sau pe cei care au lucrat și în alte locuri, chiar dacă notele lor nu sunt extraordinare? De ce?

Nu cred că ajută să pornești cu preconcepții: experiența anterioară sau notele foarte mari sunt doar niște indicii. Sigur că pot oferi anumite repere în luarea unei decizii, dar nu sunt elementele determinante.

Dacă ar fi totuși să fac o ierarhizare, cred că studiul ar trebui să fie preocuparea principală în timpul facultății. Iar cunoștințele profunde (traduse de cele mai multe ori în note bune) la materiile pe care urmează să le aplice ca avocat (de exemplu: obligații și contracte sau drepturi reale pentru un avocat de real estate) sunt sigur de ajutor.

Sebastian Guțiu despre prioritizarea intereselor în timpul facultății

Este drept că organele profesiei ajută în acest sens, examenele de intrare în profesie, respectiv de definitivat fiind niște filtre foarte utile. În final, însă, determinantă este persoana, tânărul coleg sau tânăra colegă și importanța pe care fiecare dintre ei o dă parcursului profesional.

Care consideri că sunt minusurile cele mai importante cu care ies din facultate absolvenții de drept din zilele noastre și ce sfaturi sau recomandări ai avea pentru depășirea lor?

Consider că avem facultăți bune de drept la noi. Este prea mult să vorbim de minusuri, cred că mai curând ar trebui să vorbim despre ce ar putea face în plus studenții în formarea lor. Aici îmi trec prin minte aspectele practice.

Spre exemplu, studenții ar putea să analizeze cât mai mult practica judiciară. Să nu uităm că în instanțele de judecată se scrie dreptul.

Sebastian Guțiu despre ce ajută, în plus față de studiile universitare, la formarea profesională a studenților la Drept

Ca avocat de litigii, nu poți decât să speri că ai fost destul de convingător în fața instanței. Iar ca avocat de consultanță, că opinia sau contractul pe care le-ai redactat vor fi văzute în aceeași lumină de instanță.  

Ce lucruri știi acum și crezi că te-ar fi ajutat dacă le-ai fi aflat sau ți le-ar fi spus cineva când abia intrai în această profesie?

Mie mi-a plăcut să descopăr profesia pas cu pas. Am avut norocul să am de la cine ‘fura’ și să fiu în preajma unor profesioniști desăvârșiți, care și-au pus amprenta asupra mea. Același lucru îl recomand tinerilor colegi: bucurați-vă de cea mai frumoasă profesie juridică (zâmbește).

Îți poți aduce aminte despre acel moment în care erai la începuturi și ți s-a încredințat un task nou, pe care nu îl mai îndepliniseși anterior? Cum ai abordat acea situație?

Cu deschiderea minții și cu încredere. Am ”desțelenit” sute de task-uri, diverse domenii ale dreptului și am format echipe care să se ocupe de ele. Toate cu încredere că voi reuși.

Dacă ar fi să identifici un hobby a cărui practicare constantă ajută în activitatea de consultanță, care ar fi acela? Ce te pregătește mai bine pentru a fi consultant? 

Încercați tirul. Ajută enorm la concentrare, încredere în sine și performanță. Dar este drept că nu sunt total obiectiv: tirul este pasiunea vieții mele. A doua după avocatură.

Dacă ar fi să definești abilitatea cea mai importantă care te-a ajutat să treci peste momentele grele din carieră, care ar fi aceea? 

Încrederea în mine și buna-credință.

Unde tragi linie, atunci când e vorba despre caracterul oamenilor cu care lucrezi?

La onestitate.


Parcurs & repere profesionale

  • Sebastian a absolvit cursurile Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara (în 1999) și cursurile Universității din Graz, Austria (în 2001), precum și un program de Executive Education la Harvard (în 2009).
  • Din 1999, Sebastian este avocat, membru al Baroului Timiș.
  • În 2001 s-a alăturat Schoenherr – o firmă regională de avocatură intrată pe piața din România în 1996, activă în Europa Centrală și de Est și Europa de Sud Est, unde operează 15 birouri.
  • Din 2008, Sebastian este managing partner al Schoenherr și Asociații SCA, care asistă companii locale și multinaționale pe probleme de drept al afacerilor.
  • În prezent coordonează practica de real estate a Schoenherr la nivel de grup, precum și practica de litigii și arbitraje a firmei în România. În calitate de avocat, Sebastian asistă clienți activi în domenii precum real estate, construcții, energie (petrol și gaze, energie din surse regenerabile), servicii financiare, producție, bunuri de larg consum, IT&C.
0 Shares:
Te-ar mai putea interesa