Angajatorul nu îi poate impune demisia salariatului său. Din cauză că o concediere nelegală este mult mai ușor de atacat în instanță, unii angajatori preferă să îi impună salariatului demisia în loc. Deși Codul muncii specifică faptul că decizia de a demisiona îi aparține salariatului, demisia forțată și sancționarea ei ca atare nu este tratată de Codul muncii, iar impunerea unei demisii este o problemă cu care mulți salariați s-au confruntat.

Decizia de a demisiona reprezintă, conform Codului muncii, actul unilateral de voință prin care salariatul comunică în scris angajatorului încetarea contractului individual de muncă (CIM), după împlinirea unui preaviz. Prin urmare, decizia îi aparține exclusiv salariatului și nu poate fi impusă de angajator. Dacă dorește încetarea contractului salariatului, angajatorul are la îndemână alte mijloace legale – concedierea – de care se poate folosi.

Cu toate acestea, unii salariați se plâng de faptul că angajatorii îi pun în fața cererii de demisie și îi forțează prin diferite mijloace de constrângere să le semneze. Dacă ești pus într-o astfel de situație, cea mai bună decizie ar fi să nu semnezi. Odată ce semnătura ta este pe cererea de demisie, va fi foarte greu de dovedit că a fost vorba de o demisie forțată.

Ce e de făcut dacă angajatorul forțează demisia?

Cel mai bun lucru de făcut în cazul în care angajatorul încearcă să te constrângă să semnezi o demisie pe care tu nu o dorești ar fi să amâni semnarea, să mergi să depui o plângere la Inspecția Teritorială a Muncii (ITM) de care aparține sediul social al firmei la care ești angajat și să îi lași pe inspectori să pornească demersurile necesare.

ITM „controlează aplicarea reglementărilor legale, generale şi speciale, cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă”.

Legea 108/1999 înființarea și organizarea Inspecției muncii

De ce angajatorii nu concediază, pur și simplu?

Unii angajatori aleg să forțeze demisia în loc să concedieze, deoarece pentru a concedia pe cineva trebuie respectat Codul muncii și toate reglementările aferente concedierii și pentru că demisia nu necesită, neapărat, o motivație. În plus, angajatorul care îl vrea dispărut pe salariatul său cât mai curând posibil este avantajat de o demisie unde angajatorul renunță la preaviz, decât de o concediere unde e obligat să-i acorde acel termen.

Din punct de vedere legal este mai dificil să concediezi pe cineva, iar concedierea poate fi mult mai simplu atacată cu succes în instanță dacă nu sunt îndeplinite condițiile prescrise în Codul muncii. Așadar, e mai simplă pentru angajator disimularea concedierii într-o demisie forțată.

Important! Persoanele al căror contract de muncă încetează ca urmare a depunerii demisiei NU beneficiază de indemnizație de șomaj.

0 Shares:
Te-ar mai putea interesa