Pentru Adrian Rus, curajul tânărului la început de carieră de a spune ce vrea, capacitatea de a spune „nu știu”, când e cazul, urmată de dorința de a învăța contează mai mult decât notele. Adrian are peste 19 ani de experiență în asistență fiscală și consultanță, fiind actualmente Partener și Lider al departamentul de prețuri de transfer din cadrul EY.
Carte de vizită
Nume: | Adrian Rus |
Funcție: | Partener |
Arie de practică: | Taxare internațională & prețuri de transfer |
Companie: | EY România |
Experiență: | 19+ ani |
Dacă ar fi să te pui în pantofii unui tânăr absolvent și să aplici, acum, pentru un job la compania la care lucrezi astăzi, pe ce ai pune accent atunci când ai o discuție față în față cu cineva care e responsabil de recrutarea ta? Pe tine ce te-ar impresiona la un candidat in interviul de angajare?
Sunt impresionat de entuziasm, deschidere de a acumula noi cunoștințe și curajul – curajul de a spune ce vrei, și nu mă refer la pachetul salarial în primul rând, ci la curajul de a spune ce aștepți pe partea de proces de învățare de la companie și colegi și ce contribuție vrei să aduci în EY. Desigur, acestea trebuie să fie suplimentate de substanță – este un principiu în fiscalitate „substanța prevalează formei”, cred că este și aici aplicabil – iar substanța o descopăr prin modul în care candidatul răspunde la întrebările adresate.
Pentru mine, entuziasmul și dorința de a învăța și de a-ți aduce propria contribuție primează în fața notelor și experienței
Adrian Rus, despre recrutarea tinerilor
Dacă ai avea de ales dintre mai mulți absolvenți care aplică pentru un job, ai alege pe cei cu note foarte mari, pe toata perioada studiilor, fără sa fi lucrat undeva până atunci sau pe cei care au lucrat și în alte locuri, chiar dacă notele lor nu sunt extraordinare? De ce?
Pentru mine, entuziasmul și dorința de a învăța, precum și de a-ți aduce propria contribuție primează în fața notelor și experienței. Perspicacitatea și modul în care se descurcă în a răspunde la întrebări – ce, recunosc, pot fi de multe ori provocatoare – sunt extrem de importante.
Care consideri că sunt minusurile cele mai importante cu care ies din facultate absolvenții de studii economice / drept din zilele noastre și ce sfaturi sau recomandări ai avea pentru depășirea lor?
Observ uneori și, recunosc, cu o mare surprindere (nu tocmai placută) și deseori cu tristețe, că se pierd din vedere cunoștințe de bază, în timp ce unii absolvenți se mulțumesc doar cu o vedere de ansamblu ale anumitor subiecte. Mă bucur uneori să constat contrariul, iar acei candidați sunt pe lista mea de admiși. Cred că un mare „rol” în acest sens îl are și facultatea, dar totuși și mai importantă este motivația personală și dorința de a învăța și înțelege lucrurile dincolo de strictul necesar.
Un alt lucru în care cred este să nu îți fie frică să greșesti – da, „să greșesti”, o altă bună oportunitate de a învăța și de a te forma ca și consultant.
Adrian Rus, despre lucrurile care îi pot ajuta pe consultanții la început de drum
Ce lucruri știi acum și crezi că te-ar fi ajutat dacă le-ai fi aflat sau ți le-ar fi spus cineva când abia intrai în această profesie?
Să nu îmi fie frică să întreb când nu știu și să spun „nu înțeleg” – cred că acestea sunt pe primul loc. Să întrebi și să încerci să înțelegi sunt aspecte cheie în a te dezvolta profesional și, de ce nu, personal.
Un alt lucru în care cred este să nu îți fie frică să greșesti – da, „să gresesti” – o altă bună oportunitate de a învăța și de a te forma ca și consultant.
Să „challenge status quo” – încă un aspect care poate face uneori diferența.
Îți poți aduce aminte despre acel moment în care erai la începuturi și ți s-a încredințat un task nou, pe care nu îl mai îndeplinisei anterior? Cum ai abordat acea situație?
Îmi aduc aminte când am fost lăsat singur să conduc o discuție cu un client care, desigur, își cunoștea domeniul de activitate mult mai bine ca mine. Cum am procedat? M-au trecut toate transpirațiile pentru că uneori nu înțelegeam la ce se referă exact, ca să îi pot răspunde la obiect. Lecția Învățată de mine este cu dublu sens – primul este cel de mai sus: să spun „nu înțeleg” și să rog să mi se dea explicații când este cazul. A doua lecție este că niciunul dintre noi nu are cum să le știe pe toate, iar pentru această situație, am avut curajul să spun că anumite aspecte trebuie analizate mai în detaliu și nu am cum să răspund pe loc la toate întrebările.
Dacă ar fi să identifici un hobby a cărui practicare constantă ajută în activitatea de consultanță, care ar fi acela? Ce te pregătește mai bine pentru a fi consultant?
Cititul este probabil cel mai potrivit hobby din punctul meu de vedere, stimulând creativitatea și, în plus, orice activitate, cum ar fi un sport sau chiar plimbări relaxante, care te fac să te detașezi periodic față de ritmul de la muncă, mai ales în perioadele aglomerate.
Dacă ar fi să definești abilitatea cea mai importantă care te-a ajutat să treci peste momentele grele din carieră, care ar fi aceea?
Persistența și dorința de a deveni mai bun în ceea ce fac.
Unde tragi linie, atunci când e vorba despre caracterul oamenilor cu care lucrezi?
Cred că linia se trage atunci când este vorba de autenticitate în modul cum gândim, relaționăm cu colegii și în ce ne dorim să obținem atât individual, cât și ca echipă.
Parcurs & repere profesionale
- Adrian are o diplomă de licență în Economie la Academia de Studii Economice din București și este membru în Camera Consultanților Fiscali.
- S-a alăturat echipei EY în 2002, iar în 2014 a devenit Partener și Lider al departamentul de prețuri de transfer. În 2005, a lucrat pentru câteva luni în EY India, la biroul din Mumbai, pe mai multe proiecte de prețuri de transfer.
- Are o experiență de peste 19 ani în asistență fiscală și consultanță acordată companiilor multinaționale pe diverse probleme de fiscalitate internațională și prețuri de transfer.
- Portofoliul său de clienți include companii din sectoarele: telecomunicații și IT, transporturi, producție, imobiliare, energie și utilități, pharma, precum și bănci mari sau instituții financiare.