Ruxandra este avocat și a realizat ceea ce destul de mulți absolvenți de drept se tem să facă până la 30 de ani, cu toate că și-o doresc: să pornească pe „propriile picioare” și să fondeze o firmă de avocatură. Mai multe ca orice, sugerează ea, contează să-ți urmezi intuiția; chiar dacă asta ar însemna să încerci ceva, să constați că nu ți se potrivește și să te întorci de unde ai plecat, respectiv la profesia pe care ți-ai ales-o inițial; ori poate însemna să schimbi cu totul paradigma. Cei patru ani de drept oferă timp destul pentru a face o mulțime de lucruri care să te ajute în carieră – timp pe care nu-l mai regăsești mai târziu, când ești deja „în câmpul muncii”. Absolvenții de drept care se gândesc serios la avocatură ar trebui să rețină că așa-numitele „people skills” nu se învață în facultate, din cărți și că vor avea mare nevoie de ele în profesie.

Carte de vizită

Nume:Ruxandra Vișoiu
Funcție: Managing Partner, Avocat
Arie de practică: drept comercial,
dreptul imigrării
Companie: R&R Partners Bucharest
Experiență:10 + ani

Dacă ar fi să aleagă un drum, chiar de la începuturi, ce îi sfătuiești pe tinerii absolvenți să facă: să încerce să practice avocatura într-o firmă mai mică sau să meargă spre societățile mari de avocatură?

Când alegi acest drum, cred că în primul rând trebuie să te gândești ce mediu de lucru și tip de proiecte ți-ar plăcea: dorești un mediu de lucru competetitiv, în cadrul unor echipe mai mari și proiecte de ordinul milioanelor de euro? Sau ai fi mai confortabil cu un mediu mai prietenos, echipe mai mici, dar și mai puține proiecte de anvergură?

Eu am ales să fac stagiul de avocatură într-o corporație fiindcă simțeam că va fi mai provocator. Iar imediat după ce termini facultatea cred că ai mai multă energie, chef de muncă și rezistență pentru a sta la birou la ore târzii. Ulterior, această rezistență se diminuează, cel puțin la unele persoane. Dar era o experiență pe care mi-o doream neapărat și nu am regretat deloc.

Dacă însă nu ești interesat de „big law”, nici măcar pentru a testa acel stil de viață, poți începe direct la o firmă mai mică. Aici vei avea probabil o relație mai apropiată cu colegii, vei avea acces mai rapid la client și vei ajunge să pledezi mult mai repede în instanță, dacă lucrezi pe litigii.

În timpul facultății am făcut și voluntariat – este, la fel, o experiență de învățare și networking minunată (..) Știu că pare greu de crezut, dar în facultate ai mai mult timp liber decât vei avea când muncești, merită să profiți bine de el.


Ruxandra Vișoiu, despre timpul petrecut în facultatea de drept

Dacă ar fi să ai iar 18 -20 ani, ți-ai planifica altfel studiile academice? Ai urma aceeași facultate sau ai alege alta? Ai urma, în paralel, și alte studii care să te ajute să-ți diversifici cunoștințele? Ai urma (și) alt fel de practică în timpul facultății decât cea pe ai făcut-o?

În mod clar aș urma tot dreptul, nu regret nimic în acest sens. Un singur lucru aș schimba, aș alege sa fac modulul psihopedagogic în anul 1. Am preferat să nu îl fac deoarece nu mă vedeam niciodată profesor. Dar, iată, acum, la 30 de azi, urmez studiile doctorale și predau seminare de drept civil, iar pentru a continua să predau trebuie să fac modulul în cauză. Așa că sfatul meu ar fi să nu faceți ca mine, profitați de fiecare oportunitate de învățare, nici nu știi când îți va prinde bine!

Recomand călduros tuturor studenților să facă practică în timpul facultății: la firme mici de avocatură, firme mari, în instanță sau la parchet pentru a-și face o idee despre viața de magistrat. Și chiar în afara unui program de practică, să meargă în instanță și să asiste la procese, le va fi de mare ajutor pe viitor. În timpul facultății, eu am făcut și voluntariat – este, la fel, o experiență de învățare și networking minunată. Poate fi vorba de o asociație studențească sau un ONG dintr-un domeniu în care crezi, orice experiență este bună. Știu că pare greu de crezut, dar în facultate ai mai mult timp liber decât vei avea când muncești, merită să profiți bine de el.

Avocatura pe cont propriu înseamnă și antreprenoriat. Procentul antreprenorilor care eșuează în primii ani de viață ai afacerilor lor e foarte mare. Merită antreprenoriatul să-ți asumi riscurile, eforturile și piedicile pe care le întâlnești în drum? Merită, în avocatură, să te avânți pe cont propriu aproape imediat după ce te-ai definitivat?

Merită, cu siguranță, dar aici depinde foarte mult și tipul de persoană care ești. Pentru mine antreprenoriatul juridic s-a potrivit excelent. Dar am și colegi care au încercat această cale și nu le-a plăcut sau nu au avut proiectele sperate, așa că s-au întors să lucreze în firme de avocatură. Și nu este nimic greșit în asta. Ori chiar au părăsit avocatura cu totul și sunt acum angajați la instituții publice ori au mers spre INM – viața te poate duce în multe locuri neprevăzute. Și este bine să îți urmezi intuiția, în tot acest parcurs.

Dacă nu reușești să comunici bine cu echipa, ceea ce din păcate este un skill ce nu se învață în facultate, sunt șanse destul de mici să poți învăța drept din punct de vedere practic, la birou.


Ruxandra Vișoiu, despre importanța lucrului în echipă

Îți poți aduce aminte despre primul moment în care ai avut de-a face cu un client nemulțumit? Cum ai abordat situația?

Îmi amintesc destul de bine primul client care a fost foarte nemulțumit, în sensul că a fost atât de supărat pe noi încât ne-a lăsat și review negativ pe Google, nu a vrut să mai vorbească cu noi, deși nu am greșit ceva în proiectul lui. Eram aproape la început cu biroul și avusesem o clientă foarte ok, care începuse o afacere cu fostul prieten. Lucrurile nu au mai funcționat în cuplu, s-au despărțit, dar au rămas în relații bune și ea a decis îi acopere lui costurile pentru a-și începe propriul business. Din păcate, probabil pentru că eram avocații fostei partenere, nu avea deloc încredere în noi, comunicarea a fost foarte tensionată. Iar în cele din urmă a trebuit să renunțăm la el în calitate de client, pentru că începuse să folosească un limbaj total nepotrivit, mai ales în relația avocat-client. Dar a fost și aceasta o experiență de învățare pentru noi, toate aceste lecții sunt bune.

Care sunt cele mai importante calități pe care le cauți la oamenii pe care îi alegi să colaboreze cu tine? Ce te impresionează cel mai mult la un candidat în interviu?

Cred că în primul rând căutăm abilități bune de comunicare și dorință de învățare. Dacă ești deja avocat stagiar, partea de cunoaștere a dreptului este în general de la sine înțeleasă, nu cred că poți trece examenul de barou fără să fii organizat și să înveți bine. Dar dacă nu reușești să comunici bine cu echipa, ceea ce din păcate este un skill ce nu se învață în facultate, sunt șanse destul de mici să poți învăța drept din punct de vedere practic, la birou. Aici lucrurile nu mai sunt din cărți, nu avem tratate de învățat pe dinafară, este viața reală.

Dacă ai avea de ales dintre mai mulți absolvenți care aplică pentru aceeași candidatură în cadrul firmei tale, ai alege pe cei cu note foarte mari, pe toata perioada studiilor, fără să fi „lucrat” undeva până atunci sau pe cei care au ceva mai multă experiență, practică realizată și în alte locuri, chiar dacă notele lor nu sunt extraordinare? De ce?

Notele sunt importante, dar, personal, eu pun accent mai degrabă pe experiența din timpul facultății. Dacă faci practică sau te-ai angajat pe perioada studiilor sau măcar ai făcut proiecte în organizațiile studențești, cred că deja ai dezvoltat skilluri de comunicare și bună organizare a muncii. Iar acest este un mare plus.

Dacă mi-ar fi plăcut doar partea de execuție, lucrul pe dosare, iar mai puțin relația cu clienții ori dorința de a-mi crea propria echipă, probabil rămâneam avocat colaborator.


Ruxandra Vișoiu, despre ce a condus-o către deschiderea propriei firme de avocatură

Ce lucruri știi acum și crezi că te-ar fi ajutat dacă le-ai fi aflat sau ți le-ar fi spus cineva când abia intrai în această profesie?

Să fiu sinceră, cred că nu este nimic altceva ce aș vrea să spun unei versiuni mai tinere a mea. Cred că este mai bine să nu știm totul dinainte, ne ajută să descoperim singuri și învățăm din aceste experințe!

Ce crezi că te pregătește cel mai bine pentru a fi avocat și a avea propria firmă de avocatură?

Cred că în a avea succes cu propria firmă de avocatură cel mai mult m-a ajutat faptul că îmi dezvoltasem „people skills”, nu rămăsesem doar cufundată în cărți și studii după 4 ani de facultate. Dacă mi-ar fi plăcut doar partea de execuție, lucrul pe dosare și mai puțin relația cu clienții ori dorința de a-mi crea propria echipă, probabil rămâneam avocat colaborator. Și, din nou, nu văd acest lucru ca fiind ceva bun sau mai puțin bun, fiecare trebuie să găsească ce i se potrivește cel mai bine.

Dacă ar fi să definești abilitatea cea mai importantă care te-a ajutat să treci peste momentele grele din carieră, până acum, care ar fi aceea?

Cu siguranță optimismul. Au existat destule provocări, chiar și pandemia ne-a făcut să regândim niște procese și să ne adaptăm într-o lume puțin diferită. Dar am simțit mereu că în final va fi totul bine. Iar acest optimism, la care s-a adăugat și un strop de reziliență, te ajută să treci cu bine prin orice situație.

Parcurs & repere profesionale

  • Ruxandra este Managing Partners la R&R Partners Bucharest din 2017.
  • Este avocat definitiv și membru în Baroul București, fiind specializată în drept comercial.
  • A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea București, precum și studiile de master în dreptul afacerilor din cadrul Universității Nicolae Titulescu, București. În prezent este doctorand în cadrul aceleiași instituții și asistent universitar, predând seminare de dreptul afacerilor.
  • După terminarea studiilor, a lucrat ca avocat în una dintre principalele firme de avocatură corporate din București, după care a decis să ia calea antreprenoriatului prin fondarea firmei de avocatura R&R Partners.
0 Shares:
Te-ar mai putea interesa