Otilia Pețu a studiat în paralel și Drept, și studii economice, iar cu puțin timp în urmă firma de consultanță pe care a fondat-o împreună cu câțiva colegi și prieteni a împlinit un an de existență. După mai bine de 15 ani de experiență în consultanță fiscală și de business, acumulați majoritar în companii mari locale și multinaționale, Otilia crede că antreprenoriatul este un drum care merită orice efort, atâta timp cât este sau se transformă într-o vocație. Pentru cei la început de carieră, ar putea să sune surprinzător ceea ce Otilia consideră că a clădit-o să devină profesionistul de azi: dacă ți-e greu într-un loc de muncă, dacă ți se pare că acolo muncești intens, iar superiorul este un om dificil, e posibil ca locul acela să te formeze cel mai mult. Dacă ar fi să dea timpul înapoi, Otilia, care, după cum singură mărturisește, a fost mereu grăbită să se auto-depășească și să ardă etape în anii de formare, ar echilibra puțin balanța, acordând atenție și „bucuriilor vârstei”. În final, însă, ar face aceleași alegeri ca cele care au adus-o unde e acum.

Carte de vizită

Nume: Otilia Pețu
Funcție:Managing Partner
Arie de practică:Consultanță fiscală și de business
Companie:Noa Group
Experiență: 15+ ani

Dacă ar fi să aleagă un drum, chiar de la începuturi, ce îi sfătuiești pe tinerii absolvenți să facă: să se angajeze ca și consultant in-house la o companie, să meargă la o companie de consultanță ori să încerce să-și deschidă propria afacere?

Să își asculte inima și intuiția, în primul rând, ca să își găsească vocația. Mai puțin contează ordinea locurilor de muncă, pentru că fiecare loc șlefuiește omul și îl îmbogățește cu experiențe. Important este ca, la fiecare angajare, să fie decizii mature, filtrate și prin minte, și prin inimă, cu un ochi interior întors mereu spre un drum în viață, în care profesia să aducă bucurie, satisfacție. Locurile în care mi-a fost cel mai greu, în care am muncit cel mai mult, unde am avut șefi dificili, au fost și cele care m-au format cel mai mult. Ca să ajungi antreprenor de oameni, trebuie întâi sa îți fii propriul antreprenor de viață, de direcție, să simți că ți-ai găsit profesia. Când simți că nu ai găsit-o și ești într-o inerție dată de confort sau de un salariu, e important să ai puterea să schimbi, să ai curaj să te regăsești sau să te reinventezi.

Dacă ar fi sa ai iar 18-20 ani, ți-ai planifica altfel studiile academice? Ai urma aceeași facultate sau ai alege alta? Ai urma, în paralel, și alte studii care să te ajute să-ți diversifici cunoștințele? Ai lucra în alte locuri, în facultate?

Eu am urmat două facultăți în paralel, Facultatea de Drept și ASE-ul. În anul al 3-lea am și lucrat pentru o societate de avocați ca intern, aproape full- time. Am activat în board-ul ELSA, Asociația Studenților la Drept. Apoi, am făcut un master, în primul an în care lucram deja pentru o multinațională. Am avut o grabă să cresc mare, o foame să învăț multe și diversificat și să fiu pe picioarele mele repede. Am ars etape și mi-am găsit vocația repede, însă am simțit prea puțin perioada studenției. Așa am simțit atunci, am avut o dorință permanentă de autodepășire, neinfluențată de cineva. Părinții chiar îmi spuneau să o las mai moale, să nu mai pun atâta presiune pe mine, să mai „studențesc”.

Aș fi mai blândă cu mine, poate. Aceleași alegeri, dar cu un pic de grijă și pentru plăcerile și bucuriile vârstei. Echilibrul de mai târziu vine și din trăirea tuturor perioadelor la momentul potrivit.

Riscul să dezamăgești mai repede, mai ușor decât în alte industrii, pentru că în consultanță ești dependent de latura emoțională a clientului, de nivelul de încredere pe care și l-a pus în tine, de așteptările lui care sunt diferite de la caz la caz.


Otilia Pețu, despre cel mai mare risc, specific industriei de consultanță

Procentul antreprenorilor care eșuează în primii ani de viață ai afacerilor lor e foarte mare. Merită antreprenoriatul să-ți asumi riscurile, eforturile și piedicile pe care le întâlnești în drum? Există anumite riscuri specifice atunci când ai propriul tău business de consultanță față de alte domenii de activitate?

Cunosc antreprenori care au avut 2-3 falimente înainte de business-ul cu care acum sunt pe coperta Forbes și sunt modele de urmat. Câtă vreme cineva își dorește cu adevărat antreprenoriat, merită orice. Antreprenoriatul este o vocație în sine, un stil de viață, e despre libertatea, puterea de a face ceva de la zero, inspirație. E despre credința că un grup de oameni pot face orice și-au propus. Deci da, merită orice.

Riscul să dezamăgești mai repede, mai ușor decât în alte industrii, pentru că în consultanță ești dependent de latura emoțională a clientului, de nivelul de încredere pe care și l-a pus în tine, de așteptările lui care sunt diferite de la caz la caz.

Calitatea de a fi om mai înainte de toate. Poate pare învechit, dar caut întâi să văd trăsăturile sufletești, frumusețea caracterului – onestitate, loialitatea, spiritul de echipă.


Otilia Pețu, despre caracteristicile pe care le caută la candidați în procesele de recrutare

Îți poți aduce aminte despre primul moment în care ai avut de-a face cu un client nemulțumit? Cum ai abordat situația?

Am fost smerită, mi-am cerut iertare, am expus clientului cum și unde am greșit, atât personal, cât și în scris, am oferit o soluție pentru situație și, totodată, un serviciu suplimentar, spunându-i că sper că are încredere pe mai departe în noi.

Care sunt cele mai importante calități pe care le cauți la oamenii pe care îi angajezi în compania ta? Ce te impresionează cel mai mult la un candidat în interviul de angajare?

Calitatea de a fi om mai înainte de toate. Poate pare învechit, dar caut întâi să văd trăsăturile sufletești, frumusețea caracterului – onestitate, loialitatea, spiritul de echipă. E o Sfântă Treime care face un om să fie frumos – să gândească, să zică și să facă unul și același lucru. Asta mă impresionează cel mai mult și asta căutăm cu fiecare candidat. Apoi sunt atentă la calitățile profesionale, unde suntem exigenți, întrucât țintim excelența.

Vocația pentru oameni, empatia. Consultanța e despre a asculta, a înțelege oamenii și despre bucuria de a-i ajuta. Apoi, excelența profesională, dorința de a învață încontinuu pentru că e o profesie dinamică, în continuă mișcare, dependentă de dinamica vieții.


Otilia Pețu, despre trăsăturile definitorii pentru a face performanță în consultanță

Dacă ai avea de ales dintre mai mulți absolvenți care aplică pentru un job, ai alege pe cei cu note foarte mari, pe toata perioada studiilor, fără sa fi lucrat undeva până atunci sau pe cei care au lucrat și în alte locuri, chiar dacă notele lor nu sunt extraordinare? De ce?

Și, și e răspunsul natural. Nu există o rețetă. Eu nu am fost studentă de nota 10 și, cu toate astea, am ars etape mai repede decât colegi de nota 10. La fel, am foști colegi, șefi de promoție sau studenți de 8-9, care au o carieră extraordinară, sunt parteneri în firme internaționale de avocatură, atât aici, cât și afară, după doar 15 ani de profesie, ceea ce e impresionant.Sau lucrează la instituții europene, deja în poziții cheie.

Determinarea personală și calitățile pe care le-am menționat nu se regăsesc de multe ori în note. Avem colegi care au avut un start mai dificil în viață, poate din cauza poveștilor familiale, care sunt demni de admirație pentru ceea ce au făcut, poate să își ajute un părinte singur sau au avut alte situații de viață, motiv pentru care notele nu au mai fost de 10, dar care sunt colegi și profesioniști extraordinari.

Ce lucruri știi acum și crezi că te-ar fi ajutat dacă le-ai fi aflat sau ți le-ar fi spus cineva când abia intrai în această profesie?

Să mă bucur de momentele dificile, de șefii imposibili pentru că îmi vor fi cei mai buni maeștri.

Ce crezi că te pregătește cel mai bine pentru a fi consultant și a avea propria afacere de consultanță?

Vocația pentru oameni, empatia. Consultanța e despre a asculta, a înțelege oamenii și despre bucuria de a-i ajuta. Apoi, excelența profesională, dorința de a învață încontinuu pentru că e o profesie dinamică, în continuă mișcare, dependentă de dinamica vieții.

Dacă ar fi să definești abilitatea cea mai importantă care te-a ajutat să treci peste momentele grele din carieră, care ar fi aceea?

Puterea de a mă adapta, de a accepta contextul, schimbările, provocările. În egală măsură, nu aș fi putut fără empatie, fără capacitatea de a înțelege și mă transpune în locul celuilalt, fie că mi-a plăcut sau nu. Amândouă m-au ajutat să trec cu mai multă lejeritate și să ies poate uneori din registrul că sunt momente grele, ci să le văd mai degrabă ca pe experiențe, lecții de viață.

Parcurs & repere profesionale

  • Otilia este Partener coordonator al NOA Group.
  • Are experiență în domeniul taxelor directe și indirecte, al taxării internaționale și al prețurilor de transfer, experiență acumulată în cadrul unor societăți de consultanță fiscală de renume. Pe parcursul activității profesionale a acumulat experiență privind aspectele legate de planificare fiscală și, de asemenea, privind litigii pe probleme de fiscalitate, acordând asistență în cadrul procedurilor de inspecție fiscală și în cele administrative.
  • Otilia a fost membră a echipei care a lucrat cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice pentru rescrierea Codului fiscal, precum și expert local pentru Banca Mondială, în cadrul unor proiecte punctuale în care Banca Mondială a acordat consultanță Ministerului Finanțelor Publice privind politicile de reformă fiscală.
  • Este membră a Camerei Consultanților Fiscali din România.
  • Otilia este licențiată a Facultății de Drept din cadrul Universității din București, instituție în cadrul căreia a urmat, ulterior, masterul în Dreptul Afacerilor și, de asemenea, este licențiată a Facultății de Marketing a Academiei de Studii Economice din București.
0 Shares:
Te-ar mai putea interesa