Salariul minim brut pe țară pentru anul 2022 este 2.550 de lei. din care se scad impozitul pe venit și contribuțiile sociale, astfel ca salariul net (în mână), e ceva mai mic de-atât. Concret, un salariat nu poate primi pentru un program de opt ore pe zi / cinci zile pe săptămână mai puțin de 1524 de lei.
Angajatorii care stabilesc în contractul individual de muncă o valoare mai mică a salariului brut încalcă legea și riscă o sancțiune cuprinsă între 2.000 și 5.000 lei.
Din 2022 nu mai există salariu minim diferențiat pentru studii superioare, ca în anii trecuți. Cu alte cuvinte, angajarea pe un post care necesită studii superioare nu mai înseamnă, obligatoriu, și un salariu mai mare decât minimul pe economie.
Singurul domeniu în care suma minimă ce poate fi prevăzută în contractul individual de muncă este mai mare de 2.550 de lei e cel al construcțiilor. Mai exact, salariul minim diferențiat pentru domeniul construcțiilor este 3.000 de lei brut și, până în acest moment moment, n-au apărut discuții în spațiul public despre o eventuală majorare.
Angajații din acest sector au unele facilități fiscale (scutiri de taxe și impozit) care le asigură un salariu net de 2362 de lei.
Important! De anul acesta, un angajat nu poate fi ținut pe salariul minim, la aceeași firmă, mai mult de doi ani:
Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
OUG 142/2021