Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părților nu dă posibilitatea fostului salariat să primească ajutor de șomaj, de acest drept beneficiind doar cei ce sunt concediați din motive ce nu țin de persoana lor, ci de diverse situații în care se află firma (reorganizarea sau reducerea activității, reducerea cheltuielilor, inclusiv a celor cu salariile ș.a.).
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
Codul muncii, Art. 65 [concedierea pentru motive obiective]
Important! Uneori, firmele oferă diverse sume de bani sub formă de plăți compensatorii atunci când le propun salariaților încetarea contractului cu acordul părților. Într-o astfel de situație, e bine de știut că acceptarea unor plăți compensatorii duce, de asemenea, la pierderea dreptului de a cere șomaj de la stat și este recomandată negocierea sumei oferite de angajator:
În practică, este utilizată destul de des varianta în care contractul individual de muncă încetează prin acordul părților și salariatul beneficiază de plăți compensatorii, de regulă câteva salarii, numărul acestora fiind negociat. Această variantă este privită ca o soluție de tipul win-win, angajatorul fiind sigur că nu se va ajunge la un conflict de muncă, iar salariatul beneficiază de salariile pe care le-ar fi obținut în următoarele luni, timp în care poate pentru ocuparea altui post, la un alt angajator. Totuși, salariații care acceptă astfel de variante ar trebui să țină cont de faptul că nu vor beneficia de ajutorul de șomaj, iar compensația pe care o obține trebuie să depășească sumele de care ar beneficia ca șomer. Concret, atunci când un salariat care ar putea fi concediat decide să negocieze un acord de pe urma căruia ar beneficia de plăți compensatorii, suma minimă ar fi totalul indemnizații lor de șomaj de care ar putea beneficia.”.
Dan Năstase, consilier juridic specializat pe relații de muncă, despre cum ar trebui negociată suma minimă a plăților compensatorii