Un salariat poate intra în concediu fără plată numai dacă el cere asta și angajatorul este de acord, conform regulilor stabilite în Codul muncii. Cu alte cuvinte, un salariat nu poate fi trimis forțat într-un asemenea concediu.

Concediul fără plată pe care-l pot cere salariații se acordă doar în două împrejurări: când aceștia au probleme personale de rezolvat sau când îl vor pentru formare profesională.

Concediul fără plată se poate acorda, mai întâi, atunci când este vorba de rezolvarea unor probleme personale sau, mai exact, așa cum scrie în Codul muncii, „pentru rezolvarea unor situații personale”. Totodată, actul normativ prevede că durata concretă anuală a concediului trebuie stabilită fie prin contractul colectiv de muncă, fie prin regulamentul intern.

Apoi, mai este și cazul concediilor fără plată pentru formare profesională (acestea pot fi și cu plată, apropo, dacă angajatorul este de acord). Acest concediu se acordă în perioada în care salariații se ocupă, din proprie inițiativă, de formarea lor profesională.

Codul muncii prevede că solicitarea concediului fără plată pentru formare profesională trebuie făcută cu cel puțin o lună în avans. Cererea trebuie să includă informații despre data de începere a stagiului de formare, durata acestuia, domeniul de formare și numele instituției la care se va desfășura.

Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza și fracționat în cursul unui an calendaristic, pentru susținerea examenelor de absolvire a unor forme de învățământ sau pentru susținerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituțiilor de învățământ superior (…).

Codul muncii

În aceleași condiții, concediul fără plată se poate acorda și pentru a susține examenele de absolvire sau pentru a susține examenele de promovare în anul universitar următor. Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza și fracționat în cursul unui an calendaristic, pentru susținerea examenelor de absolvire a unor forme de învățământ sau pentru susținerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituțiilor de învățământ superior (…).

Angajatorul poate respinge concediul fără plată pentru formare profesională numai dacă absența salariaților în cauză ar aduce probleme mari în activitatea acestuia.

Bine de știut: Dacă salariatul vrea ca acest concediu să se termine mai repede decât s-a stabilit, trebuie să facă o cerere la angajator, însă acesta din urmă poate fi sau nu de acord.

Important! Concediile fără plată pentru probleme personale se scad din vechimea în muncă, spre deosebire de cele pentru formare profesională, care nu se scad.

0 Shares:
Te-ar mai putea interesa