Cei care lucrează cu interni sunt obligați prin lege să-i plătească. Fiecare contract de internship trebuie să respecte prevederile referitoare la indemnizația minimă de acest fel și, cum modul ei de calcul depinde de salariul minim, care a crescut în 2022, indemnizația minimă de internship este și ea, automat, puțin mai mare în acest an.

Firmele și autoritățile care încheie contracte de internship cu tinerii de cel puțin 16 ani, potrivit Legii privind internshipul nr. 176/2018, trebuie să le asigure o indemnizație de internship, altfel sunt pasibile de amenzi între 2.000 și 4.000 de lei.

Cuantumul minim al indemnizației de internship e de cel puţin 50% din salariul de bază minim brut, acordat însă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată (pentru 40 de ore de muncă săptămânal – durata maximă pe care un intern major o poate lucra în baza unui contract de internship). Prin urmare, vorbim, din ianuarie 2022, de cel puțin 1.275 de lei, în contextul în care salariul minim este de 2.550 lei de lei. Anul trecut, minimul a fost de 1.150 de lei.

Internshipul trebuie să se facă obligatoriu în baza unui contract (altfel, angajatorii riscă amenzi de până la 20.000 de lei), pe care entitățile (”organizații gazdă”, în termenii legii) trebuie să le înregistreze într-un registru special.

0 Shares:
Te-ar mai putea interesa