Trecerea la o relație exclusiv online între contribuabili și Fisc urmează a fi făcută în mijlocul perioadei în care trebuie depusă anual declarația unică pentru persoanele fizice. Astfel, deși termenul-limită pentru depunerea formularului 212 este în 25 mai 2022, acesta se poate depune în format tipărit, de către titularii de PFA, II și IF și cei ce exercită profesii liberale, numai până în 28 februarie 2022 (dată după care va fi posibilă numai depunerea online pentru aceștia).

Concret, așa cum reiese din modificările aduse prin OG 11/2021, relația firmelor și persoanelor fizice (profesii liberale, PFA, II și IF) cu Fiscul va trece exclusiv în online începând cu data de 1 martie 2022 (contul obligatoriu în Spațiul Privat Virtual). Deoarece prevederile introduse de Guvern fac o referire generală la documentele care circulă de la contribuabili la Fisc și invers, specialiștii avertizează că asta înseamnă inclusiv declarațiile fiscale:

„Având în vedere că textul de lege nu listează documentele obligatorii, ci doar stabilește că vor fi comunicate prin această platformă toate cererile, înscrisurile sau documentele, considerăm că legiuitorul se referă la declaraţii fiscale, declaraţii de înregistrare şi alte declaraţii întocmite potrivit legii, dar și la cereri adresate de contribuabili organului fiscal pentru obţinerea unor informaţii sau documente în legătură cu situaţia fiscală personală”.

Alex Slujitoru și Răzvan Brătilă, avocați la Băncilă, Diaconu și Asociații (firmă de avocatră asociată EY România)

Poate cea mai „populară” declarație fiscală care încă se poate depune atât online, cât și în format tipărit este declarația unică pentru persoanele fizice. Autoritățile au mai încercat în 2019 o trecere la depunerea acesteia exclusiv online, însă s-au răzgândit la scurt timp.

Prin urmare, dacă autoritățile nu se răzgândesc (din nou) în perioada următoare, declarația unică va putea fi depusă în format tipărit, de către PFA, II, IF și cei ce exercită profesii liberale, numai până la finalul lunii februarie, din martie urmând ca Fiscul să accepte de la ei numai versiunea transmisă online.

Așadar, măsura vizează exclusiv profesiile liberale, PFA, II și IF, nu și persoanele fizice obișnuite care depun declarația unică. De ce? Pentru că numai aceste persoane sunt indicate în ordonanța amintită: „Prin excepție (…), contribuabilii/plătitorii persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, precum și persoane fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent în una dintre formele prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale (…), sunt obligați să transmită organului fiscal central documente (…) prin mijloace electronice de transmitere la distanță în condițiile prezentului articol, respectiv prin înrolarea în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanțelor/ A.N.A.F.”

Termenul-limită pentru formularul 212 este data de 25 mai 2022. Documentul se folosește pentru declararea veniturilor realizate în 2021 și a taxelor aferente (impozit pe venit și, dacă este cazul, contribuții la pensii și sănătate), precum și pentru estimarea veniturilor ce urmează a fi realizate în 2022 și a taxelor aferente.

0 Shares:
Te-ar mai putea interesa