Cu siguranță notele nu sunt totul, dar sunt un bun indicator al gradului de însușire a teoriei juridice, crede Radu Diaconu, avocat cu peste 15 ani de experiență. În același timp, însă, tânărul avocat ar trebui să poată demonstra că a înțeles care e relevanța practică a lucrurilor pe care le-a învățat. Pentru Radu, loialitatea e esențială în carieră și consideră că orice nou angajat trebuie să înțeleagă că nu e pe cont propriu și că proiectele mari se duc la bun sfârșit doar lucrând în echipă.

Carte de vizită

Nume:Radu Diaconu
Funcție:Avocat coordonator
Arie de practică:M&A, operațiuni de finanțare
Companie:Băncilă, Diaconu și Asociații / EY Law
Experiență:15+ ani

Dacă ar fi să te pui în pantofii unui tânăr absolvent și să aplici, acum, pentru un job la compania la care lucrezi astăzi, pe ce ai pune accent atunci când ai o discuție față în față cu cineva care e responsabil de recrutarea ta? Pe tine ce te-ar impresiona la un candidat in interviul de angajare?

Aș începe prin a demonstra că am o pregătire teoretică solidă și că înțeleg bazele dreptului comercial, inclusiv dintr-o perspectivă economică. Cel mai mult impresionează combinația dintre o personalitate agreabilă și preocuparea pentru studii făcute temeinic.

Nu poți face avocatură de business dacă nu știi îndeajuns de bine Codul Civil și Legea Societăților, iar notele sunt o indicație destul de bună a gradului de cunoaștere a teoriei juridice.


Radu Diaconu, despre importanța notelor în procesul de recrutare

Dacă ai avea de ales dintre mai mulți absolvenți care aplică pentru un job, ai alege pe cei cu note foarte mari, pe toata perioada studiilor, fără sa fi lucrat undeva până atunci sau pe cei care au lucrat și în alte locuri, chiar dacă notele lor nu sunt extraordinare? De ce?

I-aș prefera pe cei care au deja experiență de lucru în altă parte, dar doar în condițiile în care notele lor sunt rezonabil de mari. Nu poți face avocatură de business dacă nu știi îndeajuns de bine Codul Civil și Legea Societăților, iar notele sunt o indicație destul de bună a gradului de cunoaștere a teoriei juridice.

Care consideri că sunt minusurile cele mai importante cu care ies din facultate absolvenții de studii economice / drept din zilele noastre și ce sfaturi sau recomandări ai avea pentru depășirea lor?

Majoritatea absolvenților nu înțeleg care este relevanța practică a lucrurilor pe care le studiază în facultate. Cei mai buni dintre absolvenți au, însă, o doză suficientă de “școala vieții”, care ajută mult în viața profesională.

Ce lucruri știi acum și crezi că te-ar fi ajutat dacă le-ai fi aflat sau ți le-ar fi spus cineva când abia intrai în această profesie?

Mi-ar fi plăcut să înțeleg mai bine un lucru relativ simplu, anume că proiectele mari nu pot fi duse la bun sfârșit decât lucrând în echipă.

Îți poți aduce aminte despre acel moment în care erai la începuturi și ți s-a încredințat un task nou, pe care nu îl mai îndepliniseși anterior? Cum ai abordat acea situație?

Mi-am suflecat mânecile și m-am apucat de treabă, cu suficientă încredere că voi duce lucrurile la bun sfârșit și cu suficientă teamă că și eșecul e un rezultat posibil.

Dacă ar fi să identifici un hobby a cărui practicare constantă ajută în activitatea de consultanță, care ar fi acela? Ce te pregătește mai bine pentru a fi consultant?

Sportul făcut în mod constant, indiferent care este acel sport.

Dacă ar fi să definești abilitatea cea mai importantă care te-a ajutat să treci peste momentele grele din carieră, care ar fi aceea?

Consecvența și convingerea că momentele grele trec mai devreme sau mai târziu, dar cu siguranță vor trece.

Unde tragi linie, atunci când e vorba despre caracterul oamenilor cu care lucrezi?

Loialitatea este, pentru mine, o trăsătură de caracter foarte importantă.


Parcurs & repere profesionale

  • Radu este licențiat atât în Drept, la Universitatea din București, cât și în economie, la Academia de Studii Economice din București (Finanțe). Deține titlul de Doctor în Dreptul Comerțului Internațional (2011) cu o teză privind reglementarea instituțiilor financiare nebancare și publică în mod regulat în atât în publicații de dreptul afacerilor cât și în publicații juridice.
  • Și-a început cariera în birourile locale ale societăților britanice Linklaters și Allen&Overy, apoi a devenit membru al echipei Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL (formerly Radu și Asociații SPRL) / EY Law în 2013, unde a fost promovat ca partener asociat în 2017. În 2020, a preluat conducerea practicii de consultanţă juridică a societăţii.
  • Radu se implică în principal în tranzacții de drept societar (atât fuziuni și achiziții, cât și consultanță juridică specifică), precum și în operațiuni de finanțare (inclusiv instrumente derivative și produse de trezorerie).
  • Are experiență în oferirea de consultanță investitorilor strategici, băncilor și fondurilor de investiții cu privire la diferite tipuri de tranzacții de pe piața românească.
  • A oferit consultanță cu privire la achiziții și vânzări de societăți românești, fuziuni transfrontaliere, investigații din domeniul dreptului concurenței, precum și în legătură cu finanțări, restructurări și insolvență în domenii variate (energie, industrie farmaceutică, servicii financiare, imobiliare, autoturisme și FMCG).

0 Shares:
Te-ar mai putea interesa