Persoanele fizice autorizate (PFA) care obțin venituri din activități independente (producție, comerț sau prestări de servicii) trebuie să depună declarația unică, anula, până la data de 25 mai (termen valabil la momentul scrierii acestui articol – octombrie 2021), conform Codului fiscal. Declarația se depune atât pentru definitivarea veniturilor din anul precedent și a taxelor aferente, cât și pentru estimarea veniturilor din anul curent și a taxelor aferente.
„Veniturile obținute din activități independente desfășurate în România, potrivit legii, se consideră ca fiind obținute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate”, scrie în actul normativ, cu precizarea că modelul și instrucțiunile integrale ale declarației unice (formularul 212) sunt incluse pentru 2021 în Ordinul Fiscului 14/2021. Versiunea pentru tipărire a declarației unice este aici, iar versiunea pentru depunerea online este aici.
În esență, există două mari situații în care se pot afla PFA-urile. Fie trebuie să stabilească venitul net anual din activități independente în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile. Fie trebuie să determine venitul anual pe bază de norme de venit de la locul desfășurării activității independente. Pentru a veni în ajutorul contribuabililor, Fiscul a pus la dispoziție și două ghiduri pentru completarea declarației unice în funcție de modul în care se stabilesc veniturile (sistem real sau norme de venit – fișiere în format PPS, adică prezentări PowerPoint).
Declarația unică se depune anual din două motive
Primul este definitivarea situației pe anul anterior – adică se stabilesc concret veniturile obținute în anul anterior și taxele aferente, în măsura în care PFA-urile au activat în acea perioadă. Al doilea este estimarea situației preconizate în anul curent – adică se estimează cam ce venituri urmează să fie obținute și ce taxe aferente ar fi.
Astfel, conform regulilor valabile la acest moment, până la 25 mai, PFA-urile trebuia să depună declarația unică și vor plăti efectiv taxele aferente veniturilor din anul anterior, încheiat (de exemplu, până în 25 mai 2021 trebuiau plătite taxele pentru anul 2020 și estimate cele pentru 2021). Taxele aferente veniturilor din anul curent vor fi plătite până la 25 mai a anului următor, dată până la care PFA-urile vor ști și vor declara situația finală pentru anul curent (în exemplul nostru de mai sus, pentru veniturile din 2021, declarația unică aferentă anului 2021 se depune până în 25 mai 2022, dată până la care se vor plăti și taxele pentru 2021, dar se vor estima și cele din 2022).
Ce taxe se datorează pentru veniturile independente obținute de PFA-uri?
Indiferent de nivelul veniturilor, se datorează impozitul pe venit, în cotă de 10%. Dacă nivelul veniturilor a atins în anul anterior plafonul de 12 salarii minime brute (în 2021 se aplică un plafon de 27.600 de lei), atunci se datorează la stat inclusiv contribuțiile sociale pentru pensii (CAS – în cotă de 25%) și sănătate (CASS – în cotă de 10%). Dacă veniturile sunt sub plafon, CAS și CASS sunt opționale.
Declarația și plata trebuie făcute concomitent?
Nu neapărat. PFA-urile pot depune declarația unică mai din timp, pentru a evita aglomerarea pe ultima sută de metri și eventualele probleme tehnice ale site-ului Fiscului, iar ulterior să facă și plata (la ceva timp după). Practic, 25 mai este termenul atât pentru depunerea declarației, cât și pentru plăți. Totodată, depunerea în avans a declarației și plata la ceva timp după mai pot fi utile și din alt motiv, conform specialiștilor.
Cum se depune declarația unică?
Conform instrucțiunilor formularului 212, declarația unică se depune fie în format tipărit (direct la registratura unității fiscale teritoriale sau prin poștă, cu confirmare de primire), fie online, în format electronic (prin Spațiul Privat Virtual sau, pentru cei care au semnătură electronică calificată, prin e-Guvernare.ro). Versiunea electronică a declarației poate fi găsită aici, aceasta fiind disponibilă de ceva timp.
Foarte important: În localitățile fără Fisc, PFA-urile beneficiază de asistență în primării, pentru completarea și depunerea declarației unice, până la data de 25 mai a fiecărui an, conform Ministerului Finanțelor.
În fine, persoanele care obțin venituri independente trebuie să mai știe că, dacă nu depun formularul 212, Fiscul deține instrumente prin care să-și dea seama dacă datorează taxe. În aceste cazuri, PFA-urile riscă să se trezească, după 25 mai, cu declarații de impunere de la Fisc. Desigur, dacă este vorba de greșeli, PFA-urile își pot clarifica situația la autorități înainte de a fi emise decizii de impunere.